رویترز: جلالی رئیس دولت موقت افغانستان می شود؛ اشرف غنی آماده خروج از کشور
طالبان به کابل رسیده است. طبق توافقات انتقال قدرت به صورت «مسالمت آمیز» خواهد بود. به گزارش رویترز علی احمد جلالی وزیر کشور اسبق و سفیر اسبق افغانستان در آلمان، قرار است عهده دار ریاست دولت موقت شود. برپایه برخی گزارش ها اشرف غنی قرار است افغانستان را ترک کند
علی احمد جلالی وزیر کشور اسبق و سفیر اسبق افغانستان در آلمان، به کابل رسیده و قرار است عهده دار ریاست دولت موقت شود.
منابع خبری در تهران گزارش دادند که اشرف غنی افغانستان را ترک کرده و خبر رسمی بزودی اعلام میشود.
اما المیادین در گزارش خود نوشته است: هواپیمای ریاست جمهوری افغانستان برای انتقال اشرف غنی از کابل آماده می شود.
الجزیره نیز گزارش داد: رییس پارلمان و شماری از رهبران احزاب سیاسی کابل را به مقصد پاکستان ترک کردند.المیادین گفته است که یک هواپیمای پاکستانی حدود ۵۰ تن از نمایندگان و مقامات افغان را از کشور خارج کرده است.
رویترز خبر انتصاب جلالی را تائید کرده و در گزارشی اعلام کرد علی احمد جلالی، وزیر کشور سابق افغانستان به عنوان رئیس دولت انتقالی انتخاب شده است.
اسپوتنیک در گزارش خود نوشته است: گزارش هایی از تصمیم اشرف غنی ، رئیس جمهور افغانستان برای اعلام کناره گیری اش از قدرت ظرف چند ساعت آینده حکایت دارد به این ترتیب قدرت “به صورت مسالمت آمیز” به طالبان منتقل می شود. وزارت خارجه روسیه به اسپوتنیک گفته است: طالبان نه تنها برای سفارت روسیه ، بلکه برای مأموریت های دیپلماتیک سایر کشورها تضمین امنیت داده است.
همزمان گزارشها حاکیست که محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان دیداری اضطراری با زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در صلح افغانستان و نمایندگان ناتو داشته است.
روز گذشته برخی از رسانه ها خبرکناره گیری غنی را زیر عنوان “کودتای آمریکا” در افغانستان گزارش کردند و از برنامه آمریکا برای یک کودتای خاموش در ارگ ریاست جمهوری این کشور خبر دادند.
طبق این برنامه، نظامیان آمریکایی، اشرف غنی، امرالله صالح معاون رئیس جمهور و از چهره های مورد اعتماد واشنگتن و تعداد دیگری از اعضای حلقه ارگ را از ارگ ریاست جمهوری خارج کرده و به سفارت امریکا منتقل خواهند کرد و از آنان خواهند خواست که کنارهگیری داوطلبانهشان را با هدف توقف جنگ اعلام کنند. غنی دیروز وعده داده بود نتیجه مشاوره خود را اعلام خواهد کرد.
منابع محلی میگویند ملا برادر، معاون طالبان، به میدان کابل آمده و به سمت ارگ ریاست جمهوری روانه شده است. طالبان خبر ورود هیات رسمی این گروه به ارگ ریاست جمهوری را هنوز تائید نکرده و محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه قطر در تویتتر نوشته که “ملابرادر و یا هیاتی” از طرف گروه طالبان به کابل نرفته است.
شاهدان می گویند که شب گذشته بالگردهای ارتش بصورت مکرر در کاخ ریاست جمهوری نشست و برخاست کردند اما دلیل این پروازها تاکنون مشخص نشده است.
شمار زیادی از مردم از روز گذشته در مقابل بانک های دولتی و خصوصی برای برداشت موجودی خود صف کشیده اند.
مردم کابل نگران هستند که با سقوط دولت محمداشرف غنی یکبار دیگر پول های آنها در میان هرج و مرج گم شود، با وجود ی که بانک مرکزی افغانستان به مردم اطمینان داده است که سپرده های بانکی آنها محفوظ است اما کسی به این گفته ها اعتماد نمی کند.
مقامات بلند پایه دولتی افغانستان در سکوت بسر می برند و همچنان شایعه هایی در باره استعفای اشرف غنی منتشر می شود.
ایستگاه های تلویزیونی کابل در پی ورود طالبان به پایتخت شاهد هرج و مرج شده است.
الجزیره نیز اعلام کرد که دانمارک کارکنان سفارتش در کابل پایتخت افغانستان را به فرودگاه این شهر منتقل کرد.
به گزارش رویتر یک مقام آمریکایی اعلام کرد آمریکا به دیگر سفارتخانه ها در کابل توصیه کرده است که از مکانی مناسب با شمار محدودی از کارکنان فعالیت کنند.
واشنگتن خروج دیپلماتهای سفارت آمریکا در پایتخت افغانستان را آغاز کرده است.
انگلیس عملیات خروج دیپلماتها و شهروندان خود از افغانستان سرعت داده است. نخست وزیر بریتانیا با نمایندگان پارلمان این کشور جلسه ی اضطراری برگزاری می کند.
سابقه کاری علی احمد جلالی رئیس دولت موقت طالبان
طالبان اعلام کرده که کنترل کل افغانستان را به دست گرفته است. حالا برخی از رسانهها از جمله رویترز میگویند طالبان، دولت موقت تشکیل داده و علی احمد جلالی را بهعنوان رئیس دولت موقت انتخاب کرده است. اما رئیس دولت موقت افغانستان کیست؟
تجارت نیوز در باره پیشینه ی فردی که از او به عنوان رئیس دولت موقت و جایگزین اشرف غنی اسم برده می شود، نوشت: او سال ۱۳۴۳هجرى خورشیدى از دانشکده نظامی آمریکا در رشته دفاع داخلی فوق لیسانس گرفت. او سپس برای ادامه تحصیل به بریتانیا رفت و در دانشکده سلطنتى بریتانیا تحصیلات خود را ادامه داد و در سال ۱۳۷۵ هجرى خورشیدى نیز در دانشکده نظامی آمریکا از رساله دکترى خود تحت عنوان “سیاست جهانى آمریکا” دفاع کرد.
او پس از بازگشت به افغانستان، وزیر دفاع افغانستان (در زمان دولت مجاهدین) بود و در رشته دیپلماسى در وزارت داخله این کشور به عنوان استاد کار کرد.
در سال ۱۳۶۰ و زمانی که نیروهای شوروی به افغانستان حمله کردند، علی احمد جلالی به پاکستان رفت و به عنوان مشاور دولت مجاهدین افغانستان فعالیت خود را از سر گرفت. یک سال بعد از آن، جلالی به عنوان خبرنگار در رادیو صداى آمریکا استخدام شد و بعد به عنوان رئیس بخش فارسى و پشتو این رادیو انتخاب شد.
با سقوط رژیم طالبان، جلالی بار دیگر از آمریکا به افغانستان برگشت و وزیر دفاع افغانستان و وزیر داخله این کشور شد. او سال ۲۰۰۶ از قدرت کناره گرفت و مجددا به آمریکا برگشت. اگرچه او گفته بود دلیل خروجش از افغانستان رسیدگی به کارهای آکادمیک است، اما بعد از خروج از این کشور اعلام کرد که با حامد کرزای، رئیس جمهور وقت افغانستان اختلافاتی داشته است.
حالا علی احمد جلالی، از سوی طالبان به عنوان رئیس دولت موقت انتخاب شده و قرار است به زودی به افغانستان برگردد و برای مدتی کنترل دولت جدید را در دست بگیرد.
سقوط همه جانبه افغانستان
نیروهای طالبان در شبانه روز گذشته تعداد دیگری از شهرهای مهم افغانستان از جمله مزارشریف و جلالآباد را تصرف کردند و حلقه دور کابل، پایتخت این کشور تنگتر شده است. سه مقام افغانستان که نام آنها عنوان نشده است به آسوشیتدپرس گفتهاند که طالبان وارد حومه کابل شدهاند. طالبان اعلام کرده است که قصد ورود به زور به کابل را ندارد و خواهان «انتقال مسالمت آمیز» قدرت است.
از سوی دیگر عبدالستار میرزکوال، سرپرست وزارت داخله افغانستان در یک ویدئو اعلام کرد که «به شهر کابل حمله نمیشود و انتقال قدرت به شکل مسالمت آمیز صورت میگیرد.»
نیروهای طالبان از حدود ۱۰ روز پیش حملات خود را به مراکز ولایتهای افغانستان شدت بخشیدند و ابتدا با تصرف زرنج مرکز ولایت نیمروز نخستین مرکز ولایت را تصرف کردند و به سرعت اکثر شهرهای مهم را در اختیار گرفتند.
پنتاگون شب گذشته اعلام کرد که گروه جدیدی از سربازان ایالات متحده به منظور تامین امنیت تخلیه هزاران آمریکایی و افغان وارد کابل شدهاند. وزارت دفاع آمریکا تاکید کرد که این سربازان به عملیات تخلیه پرسنل دیپلماتیک آمریکا و افغانهایی که برای ایالات متحده کار کردهاند کمک خواهند کرد.