سخنرانی مهرداد وهابی است با عنوان «رژیم انباشت تحت سرمایهداری سیاسی اسلامی». مهرداد وهابی در ابتدا خاستگاه تئوریک و اهمیت مفهوم رژیم انباشت را توضیح داده و در ادامه به چیستی رژیم انباشت در ایران معاصر و بخصوص نقش کلیدی مفهوم انفال در فهم این رژیم میپردازد. این جلسه در تاریخ ۲۹ نوامبر ۲۰۲۳ در کاربر زووم برگزار شد. برای اطلاع از برنامههای آتی فوروم مباحثات سیاسی نظری به سایت صدای انقلاب مراجعه کنید.
گفتار سوم : مختصات اصلی سرمایهداری سیاسی اسلامی
سرمایهداری سیاسی اسلامی و شیوه هماهنگی ویرانگر
توسعه پاتریمونیال، غارت داراییهای عمومی و منابع طبیعی
فرار سرمایه، اقتصاد احتکار، و گرایش به عدم انباشت سرمایه استوار
اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی؛ چارچوب نظری عام - وبیناری با حضور مهرداد وهابی
انفال در نظریه و درعمل جمهوری اسلامی (بخش دوم)
جایگاه اسلام بالاخص فقه شیعه در ساختار اقتصادی نظام حاکم بر ایران چیست؟ آیا اسلام سیاسی مابهازای اقتصادی دارد؟ علل گسترش فساد در این نظام کدامست؟ بخش دوم وبینار: «انفال در نظریه و درعمل جمهوری اسلامی» پنجشنبه ۱۸ اسفند/ ۹ مارس از ساعت ۲۱ به وقت تهران / ۱۸:۳۰ اروپای مرکزی
گفتار نخست به چارچوب نظری عامی که کتاب بر آن استوار است اختصاص خواهد یافت. در این بخش سه موضوع مطالعه خواهد شد:
رابطه تولید و توزیع در ارتباط با نهادها؛
هماهنگی ویرانگر؛
سرمایهداری سیاسی.
گفتار نخست چکیدهای از چهار فصل نخست کتاب را در بر دارد.
گفتار اول : چارچوب نظری عام
تولید و توزیع: شیوههای تولیدی و شیوههای هماهنگی
شیوه هماهنگی ویرانگر
سرمایهداری سیاسی و سرمایهداری بازار
قتصاد سیاسی جمهوری اسلامی: سرمایهداری سیاسی اسلامی
مقدمه عمومی
گفتار اول : چارچوب نظری عام
تولید و توزیع: شیوههای تولیدی و شیوههای هماهنگی
شیوه هماهنگی ویرانگر
سرمایهداری سیاسی و سرمایهداری بازار
امروزه نظام سرمایهداری جهانی دچار مشکلات تاریخی متعددی است و بهشدت بحران زده است.[۱] این بحرانها و مشکلات عبارتند از مشکل پایان دادن به پاندمی کووید ۱۹، رکود جهانی (در سالهای ۲۰۰۸-۲۰۰۹ و ۲۰۲۰-۲۰۲۱)، نابرابریهای شدید و عمیق در درون ملت- دولتها و در عرصهی بینالمللی، بدهیهای شرکتها و خانوارها، دولتها و بحران هماهنگی مابین بلوکهای اقتصادی و سیاسی (ایالات متحده، چین، اتحادیهی اروپا، برزیل، فدراسیون روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی و غیره). گذشته از این، و در ارتباط با بحرانهای مذکور، مشکلات اجتماعی درازمدت مانند گرمشدن کرهی زمین و بحران زیستمحیطی، نژادپرستی، مهاجرت و نابرابریهای جنسیتی و نژادپرستانه رو به شدت دارند. بدیهی است که در چنین شرایطی جنبشهای اجتماعی رخ میدهند و گسترش خواهند یافت.
نقد اقتصاد سیاسی
وبینار زمانه: تنظیم نظام و مشکل اقتصاد - با مهرداد وهابی
مهرداد وهابی، استاد اقتصاد دانشگاه سوربن شمالی، در این وبینار با ارزیابی از شرایط بینالمللی و منطقهای و در پرتو اقتصاد سیاسی غارت، به بررسی سنجشگرایانه نقاط قوت و ضعف سناریوهای طراحی شده از سوی رژیم پرداخت و نشان داد چرا از نظر او خروج از بنبست اقتصادی کنونی در گرو یک تحول بنیادین نهادی-اقتصادی و یا یک انقلاب اجتماعی است.
۱۸ تیر ۱۴۰۰
ولی فقیه از تنظیم نظام و مشکل اقتصاد سخن میگوید و بر اهمیت تولید اصرار دارد. آیا افزایش تولید و رشد اقتصادی در پرتو ازسرگیری مذاکرات برجام و ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی (عضو هیئت مرگ) میسر است؟ آیا میتوان انتظار کاهش نرخ تورم، افزایش اشتغال و بهبود سطح رفاه اجتماعی را در چشم انداز پیش رو داشت؟ به بیان دیگر، آیا میتوان انتظار داشت که پس از شکست دولت «تدبیر و امید» و تعویض آن با یک دولت «حزب اللهی جوان و مقتدر» به مدد مهندسی انتخابات به افزایش اشتغال و رشد اقتصادی دست یافت؟
برخی اين چشم انداز را محتمل می پندارند و بر این باورند که برنامه اقتصادی ابراهیم رئیسی در صورت موفقیت مذاکرات برجام، با درپیش گرفتن نئولیبرالیسم اقتصادی، سیاست خصوصیسازی، و مقررات زدایی قادر است به انباشت سرمایه، ظرفیت گسترش تولید و ایجاد شغل بیانجامد.
مهرداد وهابی، استاد اقتصاد دانشگاه سوربن شمالی و پژوهشگر چپ در این وبینار با ارزیابی از شرایط بینالمللی و منطقهای خاورميانه، و در پرتو اقتصاد سیاسی غارت به بررسی سنجشگرایانه نقاط قوت و ضعف چنین سناریوهایی پرداخت و نشان داد که چرا از نظر او خروج از بن بست اقتصادی کنونی در گرو یک تحول بنیادین نهادی-اقتصادی و یا یک انقلاب اجتماعیاست.
فهرست موضوعهای مطرح شده در این وبینار:
• طرح مسئله
• کرونا، پایان نئولیبرالیسم و رقابت آمریکا و چین
• تغییر جایگاه خاورمیانه در نظم جهانی و برجام
• دورهٔ پایانی ریاست جمهوری روحانی و سیکل سیاسی
• نقاط قوت وتنگناهای کابینهی جوان و نیرومند حزبالهی
• چشم اندازها: انقلاب آرام یا انقلاب اجتماعی؟