در سوگ باقر مؤمنی
(۱۴۰۲ـ ۱۳۰۵)
باقر مؤمنی، مورخ، نویسنده، مترجم و کنشگر چپگرای ایرانی، بامداد ۱۹ نوامبر ۲۰۲۳/ ۲۸ آبان ۱۴۰۲ در بیمارستانی در پاریس چشم بر جهان فرو بست.
باقر مؤمنی اردیبهشت ۱۳۰۵ در کرمانشاه به دنیا آمد. پس از پایان دبیرستان، به تهران رفت، در دانشکدهی حقوق دانشگاه تهران درس خواند و در این رشته کارشناس شد. پس از چندی به فرانسه رفت، در دانشگاه سوربون پاریس سرگرم تحصیل شد و در تاریخ، مدرک دکترا گرفت.
این روشنفکر پیشرو که از جوانی به مبارزهی سیاسی روی آورد، تا دو سال پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، عضو فعال حزب توده ایران بود. در پی گسست از حزب توده، با شماری از روشنفکران انقلابی و همرزمان پیشین، نبرد علیه دیکتاتوری شاه را ادامه داد. به کانون نویسندگان ایران پیوست که برای آزادی اندیشه و بیان در تکاپو بود.
پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷، با انتشار هفتهنامهی صدای معاصر و نشریهی تئوریک مارکسیستی اندیشه، پیکار دموکراتیک برای دستیابی به آزادی، برابری و عدالت اجتماعی را پیگرفت.
در نیمهی سال ۱۳۶۱، همانند بسیاری از دگراندیشان و مخالفان اصولی جمهوری اسلامی، ناگزیر به گریز از ایران شد. همراه با خانوادهاش به پاریس کوچید و زندگی در تبعید را آغازید.
در سالهای زندگی در تبعید، از پیکار با جمهوری اسلامی و نیز پژوهش و نگارش در زمینههای گوناگونِ برآمدن این نظام ناهمزاد با زمان، دست نکشید. نه تنها پای ثابت حرکتهای اعتراضی علیه بیدادگریهای دینسالاران شیعی در میهنمان بود، بلکه از آفرینندگان آثار ارزشمندی در تاریخ ایران معاصر به شمار میآید؛ به ویژه از جنبش مشروطهخواهی به این سو.
باقر مؤمنی از انگشت شمار اندیشمندان مارکسیست است که قرآن و نوشتههای اسلامشناسان دیروز و امروز را به نقد کشیده است.
جای این نویسندهی فرهیخته و سنجشگر که زندگی پُربارش الگوی بسیارانی بوده است، برای چند نسل از روشنفکران و پیکارگران آزادی ایران که بسیار از او آموختهاند، تا سالهای سال خالی خواهد ماند.
تاریخ خاکسپاری و مراسم بزرگداشت باقر مؤمنی در اطلاعیهی دیگری به آگاهی همگان خواهد رسید.
خانواده و دوستان باقر مؤمنی