آزادی بیان در هفته‌ای که گذشت (۳تا ۱۰ دی ۱۴۰۰)



جمعه ۳ دی ۱۴۰۰

- الهه محمدی، روزنامه‌نگار در این روز از محکومیتش به پرداخت جزای نقدی و محرومیت یک ساله از فعالیت مطبوعاتی با شکایت سازمان اطلاعات سپاه به دلیل انتشار گزارشی درباره‌ی وضعیت زندان قرچک در روزهای شیوع کرونا، به اتهام «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» خبر داد.

 

- در این روز فاطمه بهمنی از فعالان صنفی معلمان استان مرکزی، در منزل خود در شازند بازداشت و پس از ساعاتی بازجویی آزاد شد؛ اما گوشی تلفن همراه وی ضبط شد.

 

- هیراد پیربداقی، فعال کارگری، که از ۱۵ آبان‌ در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ اوین به سر می‌برد، در این روز به بند عمومی زندان اوین منتقل شد.

 

شنبه ۴ دی

- در این روز خانواده و وکیل رضا خندان (مهابادی)، نویسنده، پژوهشگر و عضو کانون نویسندگان ایران موفق شدند برای او از زندان مرخصی استعلاجی بگیرند‌ و او را که از ۳۰ آذر ماه در پی ابتلا به کرونا از زندان به بیمارستان طالقانی منتقل شده بود، به بیمارستان دیگری ببرند تا بتوانند بر روند درمان او نظارت داشته باشند.

 

- در این روز جلسه‌ی دادگاه رسیدگی به اتهامات بازداشت‌شدگان در اعتراضات تیرماه سال گذشته‌ی بهبهان، فرزانه انصاری‌فر، آرمان انصاری‌فر، سیدمحمد فاطمی، امین صالحی‌زاده، محمد نظریان تمبی، سجاد طیبی، امین مرادی، علی آتون، نرگس درم‌گزین، مریم کاظمی، علی کاظمی، پیام جیحونی، جلال جعفری، مرتضی وحدانی، زینب علیپور، میثم اکبری وابراهیم ارمش در دادگاه کیفری بهبهان برگزار شد.

 

- روزنامه‌نگاران مستقل ایران در این روز با انتشار اطلاعیه‌ای در پی بازداشت تعدادی از روزنامه‌نگاران مستقل طی ماه‌های اخیر توصیه کرده است که این روزنامه‌نگاران خبر بازداشت یا هرگونه فشار امنیتی و تهدید را به سرعت عمومی و منتشر کنند.

 

- آرش کیخسروی، وکیل دادگستری که ۲۳ مردادماه به همراه شماری از فعالین مدنی و وکلای دادگستری در جریان برگزاری جلسه‌ای در دفتر انجمن حمایت از حقوق شهروندی در تهران بازداشت شده بودند، با تودیع قرار وثیقه ۸۰۰ میلیون تومانی در این روز به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شد.

 

- در این روز خبر رسید که هاشم خواستار، معلمی که بیش از سه سال است در زندان به سر می‌برد، از حق دسترسی آزادانه به تلفن در زندان وکیل‌آباد مشهد محروم شده است.

 

- در این روز خبر رسید جلسه‌ی دادگاه رسیدگی به اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبر» توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی ۲۲ دی در دادگاه انقلاب شاهین‌شهر برگزار خواهد شد.

 

یکشنبه ۵ دی

- در این روز خبر رسید که خواهر کمال فرجی از کشته‌شدگان آبان نود و هشت، پس از انتشار ویدئویی که در آن از وضعیت بد مالی همسر و فرزندان برادرش خبر داده و از مردم درخواست کمک کرده بود، بازداشت شده است.

 

- امیر امیرقلی، محمد ایران‌نژاد، مازیار سیدنژاد، نگین آرامش و سیدمحسن موسوی طی یک تماس تلفنی در این روز به دفتر پیگیری اطلاعات استان تهران احضار شدند.

 

- علی انساندوست (خردگرا)، زندانی سیاسی، در این روز تحت نظارت پابند الکترونیکی از زندان لنگرود قم خارج شد تا باقی‌مانده‌ی دوران محکومیت ۴ سال و ۶ ماهه خود را خارج از زندان و با محدودیت تردد سپری کند.

 

دوشنبه ۶ دی

- اسماعیل گرامی، کارگر بازنشسته و فعال صنفی که مدت ۹ ماه است در زندان تهران بزرگ به سر می‌برد، با انتشار نامه‌ی سرگشاده‌ای در این روز نسبت به حکم زندان خود اعتراض کرده و به بیان مصائب و مشکلات این زندان پرداخت.

 

- در این روز محمد میرزا رحمانی، برهان کمانگر و سیروان قربانی که پنجشنبه ۲ دی توسط نیروهای امنیتی در کامیاران بازداشت شده بودند، جهت طی مراحل بازجویی به بازداشتگاه اداره‌ی اطلاعات سنندج منتقل شدند.

 

- در این روز خبر رسید حفاظت اطلاعات کرمانشاه، کامران تکوک، شاعر و فعال حقوق بشر را احضار و مورد تهدید قرار داده است.

 

سه‌شنبه ۷ دی‌

- بعد از ۴۳ روز بی‌خبری و نگهداری نرگس محمدی در سلول انفرادی، او طی تماسی با خانواده‌اش در این روز از بازجویی‌های مداوم و طرح اتهام‌های جدید، از جمله جاسوسی برای عربستان، خبر داد.

 

- ابوالفضل رحیمی شاد از اعضای کانون صنفی معلمان تهران، در این روز به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به استناد یادداشت‌ها و مقالات منتشره در فضای مجازی (اینترنت) و «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» به استناد درج اخبار زندانیان صنفی، سیاسی و محیط زیستی به ۱۵ ماه حبس تعزیری محکوم شد که به دلیل نداشتن سوء سابقه و داشتن حسن شهرت در محیط شغلی، این حکم به مدت ۵ سال تعلیق گردید؛ همچنین ۵ سال ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی (اینترنت)، ۵ سال ممنوعیت خروج از کشور و ۸۰ میلیون ریال جزای نقدی و ۴ ساعت کلاس کنترل هیجان در موسسه ماوی قم (زیر مجموعه موسسه متعلق به مرحوم مصباح یزدی) از جمله محکومیت‌های دیگر این معلم و فعال رسانه‌ای است. علاوه بر این به دلیل ارجاع همین پرونده از سوی نهادهای امنیتی به آموزش و پروش، او در هیئت رسیدگی به تخلفات کارکنان آموزش و پرورش مجرم شناخته شد و با اعمال تخفیف مجازات به کسر یک رتبه شغلی محکوم گردید.

 

- گزارش سالانه‌ی وضعیت حقوق بشر در ایران در سال ۲۰۲۱ که در این روز منتشر شد. بر اساس این گزارش در حوزه اندیشه و بیان، ۲۱۵ نفر توسط مراجع قضایی به ۱۰۱۴۰ ماه حبس، ۲۴ نفر به ۶ میلیارد و ۳۵ میلیون و ۷۵۰ هزار ریال جریمه نقدی، ۱۶ نفر به ۹۹۸ ضربه شلاق و ۲۲ مورد محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شده‌اند.

 

- در این روز پیام شکیبا، فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق که پیشتر در دادگاه انقلاب تهران به ۱۳ ماه حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور و ۲ سال محرومیت از عضویت در گروه‌ها و دسته‌جات سیاسی محکوم شده بود، طی ابلاغیه‌ای جهت اجرای حکم حبس به واحد اجرای احکام دادسرای اوین احضار شد.

 

- در این روز خبر رسید خسرو کردپور، روزنامه‌نگار ساکن کردستان در پی اجرا نشدن دستورات قضایی در خصوص استرداد اموالش از ضابط پرونده در مهاباد شکایت کرد.

 

- عباس واحدیان شاهرودی، نویسنده، معلم و فعال مدنی، که چهارشنبه ۱۰ شهریور در رضوانشهر بازداشت شده بود و اکنون در سلول انفرادی بازداشتگاه اداره‌ی اطلاعات مشهد به سر می‌برد، طی حکم دادگاه انقلاب مشهد با اتهاماتی از جمله «تشکیل گروه به قصد اقدام علیه امنیت کشور» و «همکاری با گروه‌های مخالف نظام» در این روز به تحمل ۱۱ سال حبس محکوم شد.

 

- آوات کرمی، زندانی سیاسی، در این روز با پابند الکترونیکی از زندان سنندج آزاد شد تا باقیمانده دوران محکومیت خود را در خارج زندان با محدودیت تردد سپری کند.

 

- خالد کریم‌‌نیا، که تیر امسال به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب سقز به ۷ ماه حبس تعزیری محکوم شده و در دادگاه تجدید نظر این حکم به یک ماه حبس و ۶ ماه حبس تعلیقی تغییر یافته بود، جهت تحمل دوران یک ماه حبس تعزیری خود در این روز راهی زندان شهر سقز شد.

 

چهارشنبه ۸ دی

- جلسه‌ی دادگاه رسیدگی به اتهامات هیراد پیربداقی، فعال کارگری، در این روز در دادگاه انقلاب تهران برگزار شد.

 

- در این روز خالد کریم‌‌نیا، که پیشتر به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک ماه حبس تعزیری و ۶ ماه حبس تعلیقی محکوم شده بود، جهت تحمل دوران یک ماه حبس تعزیری خود راهی زندان سقز شد.

 

- ژیلا کرم‌زاده مکوندی، فعال مدنی و از مادران پارک لاله، جهت تحمل دوران محکومیت ۵ ساله‌ی خود به اتهام «اجتماع و تبانی» و «توهین به رهبر» در این روز راهی زندان اوین شد.

 

- در این روز خبر رسید با دستور دادیار ناظر بر زندانیان سیاسی، به تازگی ساکنین بند سیاسی زندان تهران بزرگ از دسترسی به کتابخانه و سالن‌های ورزشی محروم شده‌اند.

 

- کامیار فکور، فعال کارگری و خبرنگار حوزه محیط زیست در این روز خبر داد باید پانزده میلیون تومان جریمه بپردازد که چرا به دستمزد زیر خط فقر مطلق اعتراض کرده است. این در حالی‌ست که حکم هشت ماه حبس، پنجاه ضربه شلاق و پانزده میلیون تومان جریمه نقدی وی که به اتهام «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» و «اخلال در نظم عمومی»، صادر شده، پنج سال به حالت تعلیق درآمده بود. 

 

پنجشنبه ۹ دی

- محمدحسین انصاری‌فر که پیش از این از بابت جرائم عمومی در زندان بهبهان محبوس بود، علیرغم پایان دوران محکومیت پیشین و با وجود صدور قرار وثیقه آزاد نشد و با دریافت ابلاغیه‌ای به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان احضار شد.

 

- در ویدئویی که در این روز در شبکه‌های اجتماعی اینترنتی منتشر شده، مردی در همدان به دلیل سر دادن شعار علیه علی خامنه‌ای توسط مأموران نیروی انتظامی همراه با ضرب و شتم بازداشت شده است.

 

- خالد پیرزاده زندانی سیاسی تبعیدی در زندان شیبان اهواز، در اعتراض به عدم تحقق وعده های مسئولان مبنی بر موافقت با درخواست آزادی مشروط و اعطای مرخصی، در اقدامی اعتراضی در این روز پلک چشم راست خود را دوخت.

 

- در این روز خبر رسید پیروز نامی، علی کروشات و فرنگیس نسیم‌پور از فعالین صنفی معلمان استان خوزستان به دادگاه انقلاب اهواز احضار شدند.

 

- در این روز خبر رسید علیرغم سپری شدن یک سال از زمان تولد دختری در شهرستان میانه، به دلیل مخالفت اداره‌ی ثبت احوال با نام محلی «سئوگی» که مادرش برایش انتخاب کرده، این دختر کماکان از داشتن شناسنامه محروم مانده است.