آزادی بیان در هفته‌ای که گذشت (۲۴ تا ۳۱ تیر ۱۴۰۱)



جمعه ۲۴ تیر ۱۴۰۱

- در این روز خبر رسید جعفر ابراهیمی، رسول بداقی و مسعود نیکخواه، فعالان صنفی معلمان کماکان در زندان اوین در بازداشت و بی خبری به سر می‌برند. آن‌ها بیش از یک ماه است که از حق برقراری تماس تلفنی و ملاقات با خانواده‌ی خود محرومند.

- در این روز خبر رسید فاطمه بهمنی، فعال صنفی معلمان به دادگاه انقلاب شازند احضار شده است.

- محمدرضا مرادبهروزی، همسر سوری بابایی‌چگینی، فعال مدنی مخالف حجاب اجباری، در این روز از اعتصاب غذای تر همسر خود از چهارشنبه ۲۲ تیر، در اعتراض به نحوه‌ی بازداشتش در بازداشتگاه خبر داد.

- نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، در پیامی از زندان قرچک که در این روز منتشر شد، از تلاش زنان ایرانی برای توقف حجاب اجباری و برخورداری از حق آزادی پوشش، حمایت کرد.

- محمدرضا مرادبهروزی، که پیشتر با اتهام‌های «توهین به خامنه‌ای» و «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» در دادگاه انقلاب قزوین و دادگاه کیفری محمدیه به یک سال حبس و پرداخت ده میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بود در این روز بازداشت شد. سوری بابایی‌چگینی، همسر وی نیز ۲۲ تیر بازداشت شده بود.

- شعبان محمدی، فعال صنفی معلمان که ۱۱ اردیبهشت در سنندج بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده بود، در این روز به بند عمومی زندان اوین منتقل شد.

شنبه ۲۵ تیر

- در پی انتشار ویدئویی از درگیری یک «آمر به معروف» با زنان در یک اتوبوس، در این روز سپیده رشنو، ۲۸ ساله، ویراستار و داستان‌نویس بازداشت شد. این «آمر به معروف» با فیلمبرداری از زنان حاضر آنها را تهدید کرده بود که فیلم را برای سپاه ارسال خواهد کرد.

- محمدعلی زحمتکش، فعال صنفی معلمان، محبوس در زندان عادل‌آباد شیراز، که از ۷ تیر در اعتراض به تداوم بازداشت و عدم رعایت اصل تفکیک جرائم در اعتصاب غذا بسر می‌برد، در پی وخامت وضعیت جسمانی در این روز به بهداری این زندان منتقل شد و با وعده مساعد مسئولان به اعتصاب غذای خود پایان داد.

- در این روز و در پی برگزاری تجمعات اعتراضی نسبت به بی‌توجهی به سرنوشت دریاچه‌ی ارومیه، شماری از فعالین مدنی ترک آذربایجانی، به صورت تلفنی به اداره‌ی پلیس امنیت احضار و تعدای نیز منجمله هوشنگ نقی‌زاده، میکاییل قلی‌پور و امید رضاآبادی ساکن ارومیه و حمید پورولی، یونس محمودی، یونس قلی‌زاده، جلال دهقانی، اسلام ایمانی و محمد مصطفایی ساکن تبریز بازداشت شدند.

- در جریان برگزاری تجمع اعتراضی بازنشستگان تامین اجتماعی در تهران، در این روز شماری از بازنشستگان بازداشت شدند.

- جلسه‌ی آخرین دفاع از اتهام انتسابی «تبلیغ علیه نظام» ۱۵ فعال صنفی معلمان کردستان: فاطمه زندکریمی، صلاح حاجی میرزایی، مجید کریمی، رضا مرادی، غیاث نعمتی، رضا طهماسبی، صادق کنعانی، نسرین کریمی، فیصل نوری، کورش عزتی، رزگار حیدری، مختار اسدی، آرام ابراهیمی، بهزاد قوامی و شهریار نادری، در این روز در دادسرای عمومی و انقلاب سنندج برگزار شد.

- جمعی از کارگران نیشکر هفت تپه با انتشار بیانیه‌ای در این روز ضمن حمایت از مطالبات کارگران معدن مس سونگون، خواستار آزادی کارگران بازداشتی در پی اعتصاب چند روز اخیر کارگران این معدن شدند. در پی اعتصاب و تجمع اعتراضی کارگران مجتمع سونگون ورزقان تاکنون ۱۶ تن از کارگران بازداشت شده‌اند.

- هاله غلامی، شهروند بهائی که پیشتر به اتهام «اقدام علیه امنیت کشور» به ۲ سال حبس تعزیری محکوم شده بود، در این روز راهی زندان اوین شد.

یکشنبه ۲۶ تیر

- در این روز خبر رسید علی‌رضا ثقفی، عضو کانون نویسندگان ایران و فعال کارگری، مدت یک ماه است که به دلیل عدم تأثیر داروهایی که در زندان دریافت می‌کند، از مصرف دارو خودداری کرده است.

- مسعود اطیابی، فیلمساز، در این روز خبر از سانسور واژه‌ی «مذاکره» در تمامی فیلم‌ها داد و با اشاره به نامه‌ی سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) افزود: اگر لیستی از ممیزی‌های این آقایان به شما ارائه کنم یک کتابچه‌ی فکاهی طنز به دست شما می‌آید که سرتاسرش خنده‌های گریه‌آور است.

- در این روز خبر رسید علیرغم سپری کردن بیش از یک سوم از دوران محکومیت، با درخواست آزادی مشروط خسرو صادقی بروجنی، نویسنده و روزنامه‌نگار مخالفت شده است. صادقی بروجنی از مرداد سال ۹۹ دوران محکومیت ۵ ساله‌ی خود را در زندان اوین سپری می‌کند.

- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم‌ پزشکی تهران با انتشار بیانیه‌ای در این روز با اشاره به دستگیری و ناپدید شدن جمعی از فعالین دانشجویی از جمله سعید زینالی در سال ۷۸، به موج جدید سرکوب و دستگیری طیف وسیعی از فعالان دانشجویی، کنشگران سیاسی و مدنی و همچنین برخی از سینماگران و هنرمندان و خانواده‌های داغدار فجایع سال‌های ۸۸ و ۹۸ در هفته‌های اخیر اعتراض شده است.

- در این روز خبر رسید احمدرضا حائری، زندانی سیاسی سابق، پس از اخذ آخرین دفاع از اتهام انتسابی «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی» در بازپرسی دادسرای اوین، از روز ۲۰ تیر به بند عمومی زندان اوین منتقل شده است.

- جلال کودریلو، مصطفی دولت‌خواه، نادر امانی و ولی ظهرابی که یک روز پیش‌تر در یکی از خیابان‌های میاندوآب بازداشت شده بودند، در این روز آزاد شدند.

- اکبر ابولزاده، فعال مدنی ترک آذربایجانی، محبوس در زندان تبریز، در پی مخالفت با مرخصی، از این روز، دست به اعتصاب غذا زد.

دوشنبه ۲۷ تیر

- در این روز خبر رسید علیرغم گذشت بیش از یک ماه از زمان دستگیری روناک رضایی، دانشجوی ارشد مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی در آبادانٰ او کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی به‌سر می‌برد.

- در این روز چهار شهروند نوکیش مسیحی در نیشابور بازداشت شدند.

- منوچهر بختیاری، پدر پویا بختیاری از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، که علیرغم حال نامساعد جسمی، در اعتصاب غذا به سر می‌برد، در این روز به یکی از سلول‌های انفرادی «ندامتگاه مرکزی کرج» منتقل شد.

سه شنبه ۲۸ تیر

- در این روز خبر رسید شماری از دادخواهان آبان ۹۸ علیرغم گذشت یک هفته از زمان دستگیری کماکان در بازداشت نهادهای امنیتی به سر می‌برند. همچنین پیمان قلی‌پور، برادر پژمان قلی‌پور، از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸ از صدور حکم ۱۰۰ ضربه شلاق برای مادرش، محبوبه رمضانی خبر داد.

- جمهوری اسلامی طی جوابیه‌ای به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در خصوص مرگ بکتاش آبتین عضو زندانی کانون نویسندگان ایران، که در این روز منتشر شد با بیان این‌که «بازداشت و محکومیت آقای آبتین موازین با قوانین مجازات اسلامی و قوانین بین‌المللی صورت گرفته است و هیچ کس در ایران به سادگی به خاطر عقیده و باور متعلق به یک کلاس خاص، گروه، مذهب یا قومیت محاکمه نمی‌شود» مدعی‌ شد «اقدامات درمانی مناسب در خصوص بکتاش آبتین صورت گرفته بود و ایشان در بیمارستان و زمانی که تحت معالجه قرار داشت فوت کرده است.»

کانون نویسندگان ایران پیش از این در بیانیه‌ی ۱۸ دی ۱۴۰۰ با عنوان «حاکمیت آزادی‌ستیز بکتاش آبتین را به قتل رساند» اعلام کرده بود «حاکمیت جمهوری اسلامی و دستگاه قضایی و امنیتی آن را عامل و مسئول فاجعه‌ی مرگ و بلکه قتل تبهکارانه‌ی بکتاش آبتین می‌داند.»

- نیلوفر حسینی، بهیه معنوی‌پور، میثاق معنوی‌پور، الحان هاشمی و حنان هاشمی، شهروندان بهائی ساکن شیراز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. مأموران در هنگام بازداشت اقدام به تفتیش منزل آن‌ها کردند.

- ناهید تقوی شهروند دو تابعیتی ایرانی-آلمانی، در این روز از زندان اوین به مرخصی درمانی اعزام شد.

- محمدعلی زحمتکش، فعال صنفی معلمان که در جریان تجمع اعتراضی ۲۴ اردیبهشت فعالان صنفی معلمان در شیراز بازداشت شده بود، در این روز از زندان عادل آباد شیراز آزاد شد.

- حمید قندی، از اعضای کانون صنفی فرهنگیان اسلامشهر که از ۲ تیر در بازداشت بود، در این روز با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.

- در این روز یونس قلیزاده، حمید پورولی، علیرضا فتحی‌وند، مهدی میری، جلال دهقان، علیرضا مقصودی و خانم عباس‌پور، از فعالین مدنی ترک آذربایجانی که روز ۲۵ تیر بازداشت شده بوند، از زندان تبریز آزاد شدند.

- در این روز مریم دریسی، فعال مدنی اهلِ کازرون به صورت تلفنی به اداره‌ی پلیس امنیت این شهر احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت و پرونده‌ای با اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «نشر اکاذیب» برای وی گشوده شد.

- در این روز خبر رسید نعمت‌الله شادپور، نیما شادپور و شفیق اسلامی، شهروندان بهائی ساکن یزد، بازداشت شده‌اند.

- جلسه‌ی رسیدگی به اتهامات «تبلیغ علیه نظام»، «تشویش اذهان عمومی» و «نشر اکاذیب» مریم زیرک، اسماعیل فرهنگ‌منش و علی اله‌بخش، سه تن از اعضای کانون صنفی فرهنگیان قزوین، در این رو در دادگاه کیفری این استان برگزار شد.

- در این روز مصطفی تاجزاده طی تماسی تلفنی با خانواده‌اش اعلام کرد که در بازداشتگاه اطلاعات سپاهِ زندان اوین به سر می‌برد.

چهارشنبه ۲۹ تیر

- حمید حاج جعفر کاشانی، داور لیگ برتر فوتسال ایران و فعال مدنی که به اتهامات «اجتماع و تبانی»، «توهین به رهبر» و «تبلیغ علیه نظام» مدت سه سال است در زندان به سر می‌برد، در این روز از زندان اوین به زندان رجایی‌شهر کرج منتقل شد.

- غلامرضا غلامی کندازی، فعال صنفی معلمان، با تودیع قرار وثیقه در این روز به صورت موقت از زندان عادل‌آباد شیراز آزاد شد.

- در این روز خبر رسید محمدعلی دادخواه، زندانی سیاسی سابق و وکیل دادگستری بازداشت و به زندان اوین منتقل شده است.

- در این روز وحید اشتری روزنامه‌نگار، در دادگاه کیفری مجتمع قضایی کارکنان دولت به دو سال حبس تعزیری، محرومیت‌های اجتماعی و شغلی از قبیل ممنوعیت از هرگونه فعالیت در فضای مجازی، روزنامه‌ها و سخنرانی‌ها به مدت دو سال، محکوم شد.

- منوچهر بختیاری، پدر پویا بختیاری از جان‌باختگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، در این روز از ندامتگاه مرکزی کرج به زندان قزوین تبعید شد.

- مسئولان زندان قرچک ورامین در این روز از انتقال یکباره‌ی تمامی زندانیان سیاسی به زندان اوین خبر دادند.

پنجشنبه ۳۰ تیر

- علیرغم مراجعه‌ی خانواده‌‌های کیوان مهتدی، نویسنده، مترجم و عضو کانون نویسندگان ایران، آنیشا اسداللهی، مترجم و حسن سعیدی، رسول بداقی، محمد حبیبی از فعالان صنفی و کارگری به دادسرای اوین، مسئولین دادسرا کماکان ملاقات را ممنوع اعلام کردند.

- دراین روز خبر رسید یونس السرخی، شاعر و زندانی سیاسی که دوران محکومیت ۵ ساله‌ی خود را در زندان شیبان اهواز سپری می‌کند، علیرغم حال نامساعد جسمی از رسیدگی مناسب پزشکی و اعزام به مرخصی درمانی محروم مانده است.

- در این روز خبر رسید جلسه‌ی دادگاه رسیدگی به اتهام‌های یاشار تبریزی، فعال مدنی روز چهارشنبه ۲۲ تیرماه در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده و او از بابت اتهام‌های «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور، نشر اکاذیب به منظور تشویش اذهان عمومی و فعالیت تبلیغی علیه نظام» محاکمه شده است.

- در این روز خبر رسید یک کودک در نقده علیرغم سپری شدن ۴۵ روز از زمان تولد، کماکان به دلیل مخالفت اداره ثبت احوال این شهرستان با نام انتخابی «بانان» از شناسنامه محروم مانده است.